Prednosti i “mane” letovanja sa decom

Prednosti i “mane” letovanja sa decom

Jedva čekamo leto! Da budemo više van kuće. Da uživamo u suncu, da budemo do kasno napolju. Da se kupamo po ceo dan i baš ništa drugo ne radimo.

Onda dobijemo decu. Pa letovanje izgleda ovako – pazi da nisu na suncu 9-17h, pa pazi na kreme, na kapice, na gomilu stvari. Jedva prošla zima, a sad opet ne možeš ceo dan biti napolju jer je sad deci prevruće. Ceo naš ritam se pomeri, nema više ležanja na plaži ceo dan, odlaska na bazen sa jednim peškirom i flašom vode…

via GIPHY

Navikne se čovek nekako i na to. Onda pomislimo da su deca dovoljno velika i krenemo da planiramo letovanje sa decom. Odmah da vam kažemo, ukoliko imate malu decu, zaboravite luksuzne i aktivne odmore. Samo ćete se iznervirati što mnogo platite a niste uspeli ništa od svojih planova da ostvarite. Za početak, prvi put, savetujemo da odete negde blizu, čisto da vidite kako deca podnose put, kako se navikavaju na novi smešaj, na novu okolinu i novu hranu.

deca, letovanje, putovanje, odmor, more, grcka
Ne zaboravite igračke za plažu

Letovanje sa decom planirajte po svojoj deci. Gledajte da je dobro za njihov uzrast. Sa malom decom i bebama da je to plaža sa puno hladovine. Za stariju decu da ima puno aktivnosti. Za tinejdžere da ima mladih njima približnih godina i mnoštvo vodenih sportova i mogućnosti.

Blizina plaže bi trebalo biti jedan od glavnih aduta prilikom izbora za letovanje. Nama je recimo kao porodici sa dve bebe bitno da imamo balkon ili terasu sa pogledom na more. Naša deca idu rano na spavanje i onda otpadaju sve noćne šetnje i naravno provodi. Ali nam to sedenje i ispijanje pića na balkonu sa divnim pogledom nadoknadi sve. Nakon aktivnog dana, malo tišine nije ni tako loše.

Mi generalno nismo nikada protiv letovanja sa decom. Sve je pitanje organizacije i očekivanja. Protivne stavke mogu biti količina prtljaga i dužina putovanja. Autom do Grčke sa nervoznom decom kojima je dosadno ili muka 90% vremena, zaista nije baš adut. Kada putujete sa decom morate da mislite na baš sve, dovoljno garderobe, igračaka, putnu apoteku, omiljene grickalice i sve dodatne i propratne stvari koje maloj deci trebaju. Običan odlazak na plažu, sa decom se pretvara u mini selidbu. Kod nas su sve stvari potrpane često u kolica a decu nosimo u nosiljkama do plaže.

Za ZA letovanje na našoj listi se nalaze Uspomene. Uspomene na igranja u plićaku, pesku, izmorena i srećna dečija lica, prepričavanja doživljaja i naredne zime, fotografije za nove foto albume… Deci uvek više vredi vreme koje provedemo sa njima nego bilo koja materijalna stvar.

deca, letovanje, odmor, more, za ili protiv, grcka
Igranje u pesku 🙂

Ukoliko ste protivnik letovanja sa decom, gubite mnogo toga. Nije ni manje stresno voditi ih na lokalni bazen ili na reku. A vama je stresno jer u glavi zamišljate neki svoj godišnji odmor bez dece. Svima prija da se izmaknu iz svoje svakodnevice i svojih navika . Da ne spominjemo veliko ZA, lekovitost morske vode i morskog vazduha.

Ukoliko vagate još uvek za ili proiv letovanja sa decom, možda možete da nađete neki kompromis. Možda da na letovanje povedete jednu tetku, baku ili dedu da vam se nađu sa decom. Često oni imaju više strpljenja i pomoći će vam što oko čuvanja dece, što oko kofera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × three =