Specijaliteti Malte

Specijaliteti Malte

Na Malti ne morate da se plašite da ćete ostati gladni jer ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu. Kako je ova država mešavina raznih kultura i uticaja, tako je i njena kuhinja raznovrsna.

na malti, malta, kuhinja, specijaliteti, hrana, ukusi
Za pripremu isključivo sveže povrće

Neki maltešku kuhinju nazivaju fuzijom, a sami stanovnici su joj dali naziv Cucina povera – siromašna kuhinja. Ovaj naziv nastao je kada su siromašni arapski i italijanski kuvari pokušali sa malim budžetom da stvore jela koja će ih preporučiti za neki posao.
Neki tvrde da na Malti nema ništa što je baš posebno ili baš specifično malteški što se može probati. Mi tvrdimo drugačije. Naših pet specijaliteta koje morate probati prilikom odmora na Malti su:

1.Lampuki –

Blizina mora je naravno najveća prednost malteške kuhinje. Među stanovnicima ovih ostrva najpopularnija je skuša, imena Lampuki. Lampuki pita je jelo koje se pravi sa ovom vrstom ribe i povrćem.

2.Stuffat tal fenek –

mi bismo to preveli kao zečiji paprikaš. Ovo jelo, kao i svako jelo sa zečetinom, smatra se nacionalnim jelom Malte.
Ovaj paprikaš se krčka polako, satima na tihoj vatri kako bi se meso, kada je skuvano, samo odvojilo sa kostiju i pomešalo sa odličnim sosom u kom se kuva. Osnovicu sosa čine paradajiz sos, crveno vino i beli luk. Varira spremanje ovog paprikaša od mesta do mesta ali je, sudeći po onima koji su probali, ukus fantastičan. Uz jelo se služi hleb, testenina ili dinstano povrće, ko kako voli.

3. Minestra –

kuhinja na malti, supa, specijaliteti
Čorba Minestra

italijanski uticaj oseti se u ovom jelu koji je jedna verzija čorbe Minestrone. Supa ili čorba koja se pravi od različitih vrsta svežeg i suvog povrća. Lagan obrok uz koje možete kombinovati neko od malteških vina i peciva. Jelo se inače služi uz Gbejniet – ovčiji ili koziji sir. Savršeno prvo jelo za sve one koji bi da daju lokalnoj kuhinji šansu a opet nisu spremni toliko da isprobavaju.

4. Sir sa ostrva Gozo –

Gozo je drugo po veličini ostrvo na kome se nalaze većinom Maltežani i manje je turistički orijentisano. Tamo se ljudi uglavnom bave ribolovom ili stočarstvom. Posebno su poznati ovčari koji svakog jutra rado naprave svež sir i nose ga popodne na pijace i prodaju turistima ili restoranima. Ovčiji ili koziji sir je česta namirnica u jelima sa Malte i moramo priznati, sa pravom. Ukus ovakvog svežeg i ukusnog sira nećete naći nigde na svetu.

goyo, na malti, ostrvo, dzem, pekmez, slatko
Gozo ima i slatke specijalitete

5. Desert –

kakva bi ovo bila lista a da se ne nađe nešto slatko na njoj. Nismo mogli da se odlučimo za samo jedan slatkiš pa ćemo spomenuti nekoliko.

na malti, desrt, kolači, slatko, specijaliteti
Keksići sa bademima ili suvim voćem

Kao mediteranska zemlja, Malta ima puno slatkog voća, među kojima je i neobiča voćka – kaktusastog izgleda koja ukusom podseća na mešavinu jagode, lubenice i smokve recimo.
Helwa tat Tork – neka je verzija Halve s šećerom i bademima. Imqarets – pecivo punjeno sa datuljama, prija odlično uz kafu.

Posle svega navedenog, mi vam preporučujemo da sami krenete u istraživanje malteške kuhinje i da isprobate neke njihove fast food specijalitete, sva peciva koja imaju su ukusna pa tako i kupovni slatkiši.

Maltu su tokom vekova mnogi osvajači pokušali da prisvoje a sve što je danas ostalo od toga su zapisi u muzejima i primese u specijalitetima.

One thought on “Specijaliteti Malte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + 2 =