Upoznajte Eviu

Upoznajte Eviu

Grčka je prepuna ostrva na kojima se može provesti odličan i nezaboravan letnji odmor.

Položaj i ponuda Grčke čine je svetskom destinacijom, s toga ne treba da čudi da je u ciku sezone svuda puno turista. Ukoliko ste želeli da budete deo mase a da opet imate svoj mir, mogli biste da, kao destinaciju za letovanje u Grčkoj ove godine izaberete ostrvo Evia.

Evia ostrvo drugo je po veličini, odmah iza ostrva Krit. Ipak, ostrvo je i pored svoje veličine i prisutnosti turista uspelo da zadrži svoje šume i malinjake i tako ostane prirodno i neiskvareno.

https://www.youtube.com/watch?v=6vJhyZ62n38

Veliko ostrvo nudi i veliki broj mogućnosti za izlet. Ne treba propustiti šansu za upoznavanje sa Eviom.
Izlet do mesta Pefki odlično je jer su na ovom mestu koncentrisane ponude za različiti tip izleta. Bilo to jednodnevni izlet do Atine, obilazak obale ili mora ili izlet brodom do Skiatosa.

Svima koji od morske vode očekuju više, predlažemo izlet do plaže Anna. Agia Anna je plaža na kojoj možete da isprobate sve moguće vodene sportove, voznju skutera, paraglajding, surfovanje i ostalo.

evia, grcka, otrvo, letovanje, odmor, plaza
Zalak sunca na Evii

Pravu grčku atmosferu, uvid u život stanovnika možete da dobijete ukoliko posetite recimo, selo Limni. Tipično ribarsko seoce sa grčkim tavernama, uskim uličicama i nasmejanim stanovništvom. Kada ste već tu, probajte neko od ribljih specijaliteta, Grčka je mnogo više od girosa, to ćete prilikom izleta na Evii shvatiti. Posetite obalu ovog grada jutrom ili ranim prepodnevom i možda imate sreće da uživate u prirodnom spektaklu koji će vam prirediti delfini koji se kreću ovom trasom.

evia, grcka, ostrvo, letovanje, ronjenje, odmor
Iznajmite ronilačku opremu

Uz pomoć brodića možete da posetite ostrva koja su među turistima grčki maldivi. Naravno da voda i plaža fasciniraju, tako je skoro svuda u Grčkoj. Ono što je ovde vredno pomena je potonuo nemački brod iz Drugog svetskog rata i vaša mogućnost da iznajmite ronilačku opremu i obiđete ovo potopljeno čudo. Osim toga, ako ste mirni i dobri, možete biti nagrađeni posetom i posmatranjem foka.

Prokopi je nezaobilazno mesto za mnoge vernike, ovde se nalazi poznata crkva svetog Jovana Rusa. Krajem maja u ovom malom mestu sa svega oko 1000 stanovnika održava se slavlje u čast ovog sveca. Osim crkve, ovo mesto poseduje mnogo malih restorana, kafića i širom mesta tezge na kojima lokalno stanovništvo prodaje svoje produkte, uglavnom med i medne prerađevine.

Halkida je najveći i jedan od najvažnjih gradova na ostrvu. Ovaj grad nalazi se na zapadnoj strani ostrva Evia, razdvojen od kopnenog dela Grčke poznatim Euripos prolazom, koji se na nekim mestima sužava do čak 35 metara. Preko kanala vode dva mosta, pa se grad Halkida vremenom proširio sa ostrva i na kopneni deo Grčke. Obavezna je poseta i obilazak tvrđave Karababa. Osim toga, prošetajte se preko oba mosta, osetite vezu kopna i ostrva. Avanton ulica je odlično mesto za sve šopingholičare.

evia, halkida, grcka, ostrvo, letovanje, odmor
Halkida, Evia

Mnogo je opcija ukoliko želite da planinarite ili pešačite, sve zavisi od vaše želje i kondicije. Mi bismo vam preporučili penjanje i odmor na “egejskim balkonima”. Planina Stira, naime, nudi na svom vrhu (1.400metara) mnogo taverni sa kojih je pogled na okolinu nezaboravan. Do vrha je moguće doći i autom.

Svako ostrvo ima svoje čari i otriće vam ih rado, samo ako se upustite u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =