Novi pravilnik o jahanju magaraca

Novi pravilnik o jahanju magaraca

Neke od prvih asocijacija na Santorini su zalazak sunca, bele kućice sa plavim krovovima, mnogo stepenika… i po neki magarac!

Posle kampanje za prava životinja, zabeleženo je da kod pojedinih magarca postoje povrede kičme i otvorene rane. Slika gojaznih turista koji niz uske stepenice jašu magarce, dospela na sve naslove širom sveta! Zakonodavci u Grčkoj, i na samom ostrvu Santorini, obećali su da će pružiti na svoj način više pomoći životinjama.

santorini, grčka, ostrvo, magarac, jahanje
Jedan od simbola Santorinija

Grčki ministar ruralnog razvoja i hrane je objavio novi set regulativa koje se odnose na dobrobit magarca, pošto je primio više žalbi koje su bile propraćene medijski.
Prema novom pravilniku, turista koji jaše magarca na Santoriniju, ne bi trebalo da bude teži od 100 kg, ili teži od 1/5 težine magarca.
Ovaj pokret je stupio, nakon što su aktivisti za prava životinja na ostrvu, počeli da tvrde da je teret koji magarci podnose u porastu. Jadni magarci su primorani da nose nikad teži teret, i to satima, 7 dana u nedelji bez zaštite, odmora i vode.

Novi pravilnik:

– vlasnici radnih magaraca, treba da osiguraju visok nivo zdravlja istih. Takođe, trebalo bi da postoje dezinfekcioni materijali u njihovim dnevnim boravcima i tako da kažemo radnim mestima.

– ni pod kakvim uslovima magarac ne bi trebalo da bude korišćen ako nije pogodan za to. Npr. ako je povređen, ako je magarica trudna, kao i magarci sa loše održavanim kopitima.

– životinjama treba da se daje adekvatna hrana i sveža voda svakodnevno u kontejnerima koji se čiste svaki dan.

– magarce ne treba opterećivati preteranom težinom. Težina ne sme preći 100kg ili 1/5 težine magarca.

Santorini je poznat po svom brdovitom terenu i magarci se tradicionalno koriste za transport ljudi po znamenitim tačkama. Po tim tačkama vozila ne mogu da prođu (kao što je glavni grad Fira).
U junu, dobrotvorne organizacije su tvrdile da je eksplozija gojaznih turista navela domaćine da žestoko odgovore na novu situaciju. Domaćini su nabavili mule (hibridne vrste), koje su veće i više i mogu da podnesu više tereta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 16 =