Omiljene kafe u Grčkoj

Omiljene kafe u Grčkoj

Jesu Italijani najpoznatiji po svom uživanju u kvalitetnoj i pažljivo pripremljenoj kafi. Ali, činjenica je da i Grci imaju određenu kulturu ispijanja ovog napitka.

Ipak, oni radije biraju varijantu hladne kafe. Što je i logično jer je najčešće konzumiraju po toplom danu, pored mora, nakon dobrog ručka sa morskim plodovima.

kafa, kafe, odmor, grčka, ispijanje kafe
Jedan od grčkih kafića gde možete uživati u kafi…

Za ritualno ispijanje kafe Grci mahom biraju specijalizovane objekte, poput kafića, iako se napitak lako može pripremiti i kod kuće. One starije generacije nisu preterano oduševljene modernim načinima pripreme kafe. Oni ipak preferiraju tradicionalnu grčku kafu, kod nas poznatu kao “turska kafa”.
Ipak, dosta Grka radije se odlučuje za hladni frape ili letnji napitak pripremljen od nes kafe. Oni insistiraju na tome da se u frape doda mleko, ali i poprilične količine leda koji će ga učiniti osvežavajućim i prijatnim.

kafa, kafe, grčka, uživanje, ispijanje kafe
Freddo na plaži..

Poslednjih godina u Grčkoj postaje sve aktuelnija i kafa fredo. Reč je o napitku koji kao bazu ima crnu kafu, koja je obogaćena penom ili kremom na površini. Naravno, i kod ove kafe dodatak leda je nezaobilazan. Postoje dve varijante ove kafe: Freddo Espresso i Freddo Cappuccino. Obe su jače od frapea, a konzumiraju se kroz male i tanke cevčice. Ovo piće pronaći ćete u svakom kafiću u Grčkoj i na svom putovanju ne propustite da ga probate.

Kako smo već pomenuti da Grci najradije kafu konzumiraju van kuće, ne treba da vas čudi činjenica da se u ovoj zemlji dosta prodaje i kafa za poneti. Nju opušteno mogu poneti sa sobom na plažu ili u šetnju kroz grad. Takođe, veoma je praktičan izbor radnika koji žure na posao ili roditelja koji čuvaju decu u parku. Ova kafa je i prilično logičan izbor, jer je svuda dostupna, a cena joj je povoljnija u odnosu na onu iz kafića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 10 =