Izlet sa Evie na grčke Sejšele

Izlet sa Evie na grčke Sejšele

Prozirno tirkizno more i petnaest malih ostrva nastalih vulkanskom erupcijom pre nekoliko hiljada godina, nalaze se gusto raspoređeni jedno uz drugo nedaleko od ostrva Evia.

Netaknuta priroda rajske čistote i lepote, koju tamošnji stanovnici zovu grčki Sejšeli, raspoređena je na arhipelagu Lihadonisia.

Mitologija ova čarobna ostrva povezuje sa Herkulom i tragičnom smrću njegovog sluge Lihasa, po kome ostrva nose ime. Mit govori o tome kako je Lihas nastradao zbog Dejanire, koja ga je navela da razljuti svog gospodara. Izazvavši gnev Herkula, po kazni je bačen u more, a od delova njegovog tela razbacanih oko rta Kinaio, bog Posejdon stvorio je ova ostrva.

Najveće među njima je Manolia i nećete ga zaobići ako se odlučite da ih posetite. Bogat biljni svet i jedinstvena morska fauna čine ovaj arhipelag zaštićenim prirodno-ekološkim područjem. Ranije su ostrvca arhipelaga Lihadonisia naseljavali ljudi, a danas ona predstavljaju zaštićeno stanište delfina, foka, ptica i drugih vrsta.

lihadonisia, evia, grcka, more, letovanje, sejseli
Njeno veličanstvo – Foka 🙂

Krstarenje po ovom plavetnilu stvoriće vam osećaj da ste zalutali u legendu iza koje su ostali tek pojedini tragovi da svedoče o životu koji se odigravao tu hiljadama godina pre vas. Napušteni svetionik i potopljeni brod asociraće vas na Odiseja, a živopisna priroda je toliko jedinstvena da se ne biste iznenadili čak i da sirene izrone iz talasa.

via GIPHY

Koralni grebeni iznad kojih plovite i kojima se divite dok ih posmatrate kroz prozirno, bistro more, okružuju ova ostrva. Čarobno je, a nije na kraju sveta.
Talasi zapljuskuju obalu po kojoj se prosuo sitni pesak zlatne boje. More nije duboko i zagazićete i po nekoliko desetina metara od obale, a voda će vam biti do kolena. Plaža na ostrvu Manoliji uređena je tako da imate potpuni ugođaj. Dok se sunčate na ležaljkama, tu će vas poslužiti koktelom ili drugim osvežavajućim pićima u beach-baru. Ispod autentičnih suncobrana načičkanih po obali, osećate se kao da ste negde daleko na Karibima.

Na ovom parčetu raja, osim što ćete nahraniti dušu nezaboravnim trenucima uživanja, nahranićete i stomak. Za ručak će vam najčešće poslužiti specijalnu vrstu kiparskog sira – halumi. Čaša crnog vina obavezno ide uz ovaj specijalitet, ali možete probati i druge specijalitete, koji će vas na trenutak podsetiti da ste ipak u Grčkoj. Dakle, domaćinski i autentično, na meniju se mogu snaći suvlaki, lignje, grčka salata, masline i druga bogata ponuda. Nećete ostati gladni, baš naprotiv – oduševićete se šta god da izaberete za jelo.

Budite slobodni i prošetajte po ostrvcetu. Puteljak koji se pruža kroz borovinu i zelenilo, vodi do ruševina starog napuštenog sela. Dvadesetih godina prošlog veka, poslednje porodice koje su ovde živele odselile su se u druge delove Grčke tražeći savremenije uslove za život. I koliko god vam se to u trenutku činilo apsurdnim, jer zašto bi neko napustio ovaj prelepi raj, shvatićete da se iza kamenih zidova napuštenih kuća krije najlepši i najusamljeniji deo ostrva i prava šteta bi bila da ga niste otkrili i doživeli takvog. Dok mirišu krošnje bora i pena talasa pere sitan pesak, želećete da sačuvate dan proveden na Lihadonisia ostrvima duboko u sebi kao prelepo iskustvo, zauvek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − two =